top of page

זהירות, עסק משפחתי

לא טוב היות האדם לבדו, אך לא בכל מחיר...

פעמים רבות קורה שיזם, אם בתחילת דרכו ואם בצמתים שונים של חיי העסק, מחפש שותף שאִתו יוכל לחלוק את העומס בניהול העסק וּבתפעולו, הן בסיכונים והן בהשקעות הנדרשות. באופן טבעי הוא יחפש אדם שיוכל לסמוך עליו, אדם ישר, הגון, בעל כישורים ויכולות.

החיפוש אחר שותף לעסק קטן, שבו רמת הדומיננטיות של הבעלים היא מוחלטת, אינו עניין של מה בכך. גם לשותף הפוטנציאלי השוקל להיכנס לעסק כזה העניין מסובך וּמורכב. התקשרות בין אנשים שאינם מכירים זה את זה טומנת בחובה סיכונים רבים.





לחפש מתחת לפנס

כתוצאה מכך, יזמים רבים מוצאים עצמם מחפשים את הפתרון "בתוך הבית", בקרב המשפחה ואף החברים. חוסר הוודאות והחששות בדבר רמת האמינות, היושר והכּנות של השותף הפוטנציאלי אינם קיימים לכאורה כאשר מדובר בבן משפחה, לפחות ברמת התחושה הפנימית, המתבססת על שנים רבות של היכרות קרובה.

ההיכרות האישית ארוכת השנים, התחושה שיש על מי לסמוך, המחשבה שבן המשפחה יעמיד את כל מרצו, ניסיונו, יכולותיו וכישוריו לטובת המיזם מעבר לאינטרס העסקי – על פניו משרים תחושת נוחות וּביטחון.


הסכנה הגדולה

עם זאת, דווקא בשל יחסי הקרבה האישיים, טמון כאן סיכון משמעותי, העלול להפוך לפצצה מתקתקת.

אותן תחושות שליוו את הצדדים, בני המשפחה או החברים, בהחלטתם להתקשר בשותפות עסקית, נבעו מתוך מסגרת יחסים שונה במהות מזו שהם ייתקלו בה כשותפים לעסק. רמת האינטנסיביות, האתגרים שיעמדו בפניהם, הקשיים והאילוצים, ההחלטות שייאלצו לקבל, הפערים בגישות שיהיה עליהם לגשר – כל אלו כמעט ואינם קיימים במסגרת של יחסי המשפחה או החברוּת. תכונות שנתפסו אצל כל אחד מהצדדים ביחס לצד האחר יכולות להתגלות כשונות ואף הפוכות בסיטואציות עסקיות.

פערים אלו, בצד הרגישות הקיימת בשל יחסי הקִרבה, יכולים ליצור מצב מסוכן שבו חילוקי דעות יובילו לאי הסכמות וּלחיכוכים עד לכדי משבר.

בעיות שאפשר היה לפתור בנקל בין שותפים קורקטיים לעסק, עלולות להתגלות כבלתי פתירות בשל המעורבות הרגשית. במקרה של חילוקי דעות מהותיים, המרחק עד להידרדרות ביחסים בין השניים יכול להיות קצר מאוד.


אז מה לעשות?

במטרה לצמצם את הסיכון שבהגעה למצבים מעין אלו, חובה על השותפים לקבוע מראש וּבאופן ברור את "כללי המשחק" תוך ניסוח הסכם שותפים מלא וּמפורט, הכולל גם את התנאים להפסקת ההתקשרות בכל מצב שבו יתגלעו חילוקי דעות מהותיים.

דווקא במקרים כאלו, "הסכם הגירושין" יהיה חשוב לעתים יותר מאשר "הסכם ההתקשרות". על ההסכם להגדיר באופן ברור וּמקיף את דרכי הפעולה ואת אופן קבלת ההחלטות בנוגע להמשך השותפות ביניהם במצבים העלולים להיקלע למבוי סתום.

Comments


bottom of page